A Cartindex a térdízület porckopását számszerűsítő érték, mely mind a kezelőorvos, mind a páciens számára képet ad a térdízület aktuális állapotáról. A teszt az eredmények kiszámításához a magasság és testsúly alapján kalkulált testtömeg index-et (BMI), az életkort, a térdízület terhelésében szerepet játszó tevékenységeket, valamint a tapasztalt fájdalom formáját és gyakoriságát veszi figyelembe.

A kapott számérték a kérdőívben adott válaszok alapján kerül kiszámításra. Minél magasabb ez az érték, annál nagyobb valószínűséggel áll fenn artrózis (porckopás). Ez a numerikus skála rávetíthető egy ún. vizuális analóg skálára (VAS), melyet a zöldből pirosba tartó sáv jelez.

A Cartindex értékének a színskálán való elhelyezkedése arányban van a porckopás súlyosságával. A VAS-t gyakran alkalmazzák a fájdalom mértékének behatárolására is, ugyanis a fájdalom intenzitása objektíven nem határozható meg, hiszen egyénenként eltérő a fájdalomküszöb. Ez egy lineáris skála, ahol a vonal egyik végpontja (zöld) az „egyáltalán nem fáj” (nincs artrózis), másik végpontja (piros) az „elviselhetetlenül fáj” (van artrózis) állapot. A skála színátmenetes középső szakasza a kezdődő artrózis fázisát jelzi.

Példa 1:

Az alany (160 cm; 48 kg; 35 év) soha nem végzett nehéz fizikai munkát vagy intenzív sportot. Egészséges életmódot folytat (tudatosan táplálkozik, rendszeresen végez testmozgást). Nem panaszkodik térdfájdalomra.

Példa 2:

Az alany (175 cm; 90 kg; 47 év) túlsúlyos, valaha versenysportoló volt, nehéz fizikai munkát nem végez. Reggelente és lépcsőn le- és felfelé járva egyaránt gyakran tapasztal fájdalmat.

Példa 3:

Az alany (165 cm; 68 kg; 54 év) enyhén túlsúlyos, bolti eladóként már több mint 10 éve nehéz fizikai és állómunkát végez. Reggelente és lépcsőn felfelé menet elég gyakran jelentkezik erős fájdalom a térdében. Az elmúlt időszakban előfordult, hogy a térdfájást séta közben is tapasztalta.

Mikor kell különösen odafigyelni az ízületek védelmére?

  • túlsúly,
  • sportolás,
  • folyamatos álló vagy nehéz fizikai munkavégzés esetén,
  • időskorban.

Mit tehet ízületei védelméért?

Az ízületi fájdalmak terápiája lépcsőzetes, a kezdeti lépések – melyeket akár már a porckopás gyanúját megelőzően is megtehet – a következők:

  • életmódváltás (pl.: rendszeres mozgás, túlsúly esetén diéta)
  • porctápláló készítmények alkalmazása

Milyen a jó porctápláló készítmény?

  1. MAGAS HATÓANYAGTARTALOMMAL RENDELKEZIK

A nemzetközi ajánlások szerint a glükózamin napi maximális ajánlott dózisa 1500 mg, a kondroitin-szulfáté 800 mg.

  1. KOMPLEX TÁMOGATÁST NYÚJT

Ízületi fájdalmak esetén a mozgásszervrendszer egészének – ízületek, csontok, izmok – táplálásáról kell gondoskodni.

  1. MAGAS D-VITAMIN TARTALOMMAL RENDELKEZIK

A D-vitamin hiány – ami rendkívül gyakori Magyarországon – a calcium anyagcserére is negatív hatást gyakorol. A túlsúly tovább növeli a napi D-vitamin szükségletet. A D-vitamin-hiány megelőzésére Magyarországon javasolt pótlás felnőttek számára 1500-2000 NE (nemzetközi egység).